РЕКОМЕНДОВАНО ДО ЗАСТОСУВАННЯ



1. Пильність

Будьте зібрані та уважні до усього, що відбувається навколо вас. Уникайте зайвих занурень у свої думки чи телефонну розмову. Один тільки цей стан дозволить вам уникнути безлічі неприємних несподіванок.
Будьте уважні до оточення. Вмійте розпізнати потенційну небезпеку. Наприклад: ви бачите на парковці людину, але в неї немає сумки, немає ключів і при цьому вона прямує до вас... або людина, питаючи вас про щось, підозріло озирається на всі боки...
Якщо людина одна і веде себе агресивно, це може означати наступне: а) у неї поблизу є спільники, б) у неї є зброя.


2. Якщо є можливість уникнути бійки – скористайтеся нею


3. Захищайте свій простір

Не дозволяйте незнайомій людині (особливо якщо вона видається вам хоч трохи підозрілою) підходити до вас ближче, ніж на відстань витягнутої руки.
Використовуйте предмети, якими можна захищатися (стілець, сумка тощо); надавайте перевагу таким, що дозволять вам зберігати дистанцію. Стілець можна використовувати як щит, ременем можна завдавати ударів.
Захист свого простору має бути адекватним вторгненню. Залежно від ситуації, можна: трохи відійти, зупиняючим жестом-дотиком дати людині зрозуміти, що ви не хочете, аби вона до вас підходила.
Не випускайте з поля зору руки нападника. Краще завжди припускати, що агресор озброєний, навіть якщо ви не бачите зброї. Якщо ви бачите ніж і можете бігти? Біжіть, якщо є куди тікати, якщо ви один і захищаєте лише себе.


4. Превентивна атака

Відчуваючи відверту загрозу від людини перед собою (і за неможливості піти), атакуйте першим. Не чекайте, доки супротивник вдасться до якихось фізичних дій.
У разі підозри виймання зброї супротивником — дійте на випередження.
Бийте сильно. Вкладайте в удар вагу свого тіла і бийте крізь ціль. Бийте в голову, щоб «пошкодити комп'ютер». Якщо потрібно, використовуйте всі наявні підручні засоби.
Не натякайте на свій намір вдарити. Ваша поза не має виглядати агресивною і говорити про готовність до бою. Атака має відбуватися швидко, раптово та потужно. Не робіть ставку на одиночний удар. Атакуйте серією.


5. Захист (якщо не скористалися п.4)

Захищайтеся і якнайшвидше переходьте в атаку. Пам'ятайте: доки ви захищаєтеся, ви програєте.


6. Продовження атаки (за необхідності)

Продовжуйте атакувати супротивника доти, доки загроза не мине. Іншими словами, поки не завдасте йому достатньої шкоди, щоб можна було перейти до п.7.


7. Відхід

Після своєї атаки переконайтеся, що загрози більше немає. Перейдіть у безпечне місце і перевірте, чи вас не поранено.
Якщо ви отримали травму, постарайтеся заспокоїти дихання, щоб знизити частоту серцевих скорочень та уповільнити втрату крові.
Якщо ви отримали травму рук чи ніг: натисніть на рану, щоб зупинити кровотечу, можна використовувати шматки тканини. Турнікет, тиснуча пов’язка ... Навички долікарської допомоги дуже важливі – опануйте їх, не чекайте біди!
Зателефонуйте в поліцію і, якщо необхідно, викличте швидку.
Якщо небезпека нападу залишається (противник може бути не один), негайно йдіть із місця зіткнення, як тільки матимете можливість!

Дмитро Волошин
www.kravmagaua.com