Чому комерційна Крав-мага – це лайно.

Всім привіт із Ізраїлю!
Розділ номер 2: чому комерційна Крав-мага – це лайно.

Я переглянув багато рекомендованих відео про те, як контратакувати, коли нападник притискає вас долу, сидячи на вас верхи.
Отже, проблема в наступному – для проведення ефективної контратаки потрібно кілька речей: маса тіла, правильна дистанція, ефективна ціль. Це в першу чергу. 
По-друге: коли ви робите якісь дії, будьте готові до реакції на них. Чим агресивніше поводитесь ви, тим агресивнішим стає ваш супротивник. Лежачі притиснутим до землі, ви втрачаєте силу повністю, оскільки не можете вкласти в удари масу свого тіла. Єдине, що у вас є – це маса ваших рук, яка практично нічого не значить, а нападник при цьому може використати всю масу свого тіла. 
Це означає, що з початком контратаки вам слід очікувати реакції від нападника, сила якого приблизно в 10 разів перевищує вашу, тому що він може вкласти в удари всю масу свого тіла, а ви – лише масу своїх рук. Коли вас притисли до землі, єдина ваша правильна дія – рухатися, зробити «міст» або «креветку», щоб вивести нападника із стійкого положення. Чим довше він залишається у стійкому положенні і має змогу атакувати в повну силу, тим гірше для вас… А коли ви контратакуєте лише короткими легкими змахами рук, ваш таз залишається притиснутим до землі, тобто ви не можете вкласти свою вагу в силу своїх ударів і нападник залишається в стійкому положенні верхи. 
Уявіть собі це: ви кидаєте удари – неважливо, куди саме, вони все одно не завдають нападнику жодної шкоди. Якою буде його реакція? Він тільки стане більш агресивним. 
Підсумуємо: він залишається в стійкому положенні, стає агресивнішим і має змогу вкладатися в силу своїх ударів. І які би удари ви йому не наносили, у відповідь отримаєте вдесятеро сильніші. Хто при цьому переможе? Здогадайтеся.
Не вчіть своїх студентів контратакувати, коли нападник сидить зверху і притискає спиною до землі. Навчіть їх, що в цьому положенні треба рухатись – зробити «міст» або «креветку», чи різко притягнути нападника до себе, аби з близької відстані мати більше можливостей для маневру. 
Ще раз: не вчіть своїх учнів контратакувати нападника, який сидить верхи і притискає спиною до землі, тому що вони не матимуть сили для нанесення ударів. Хто в такій ситуації сильніший? Звичайно, нападник. Оскільки у нього для атаки є маса тіла і стійке положення. 

Друзі, не показуйте учням лайно. Не купуйте лайно. Не навчайте лайну. Будь-які дії намагайтеся критично аналізувати, думайте і зважуйте всі плюси та мінуси. Якщо є сумніви, звертайтеся – я на зв’язку і готовий допомогти. Тренуйтеся з безпекою, наполегливістю і логікою.


https://youtu.be/bZgP1-ehHEE

перевод Таня Волошина