ТРИ ІСПИТИ САМОЗАХИСТУ


БУДЬ-ЯКИЙ САМОЗАХИСТ ПЕРЕДБАЧАЄ ТРИ ІСПИТИ.


Перший іспит – ВАШІ НАВИЧКИ.
Якщо ви провалили перший іспит, то другий іспит можливо пройти лише за дуже вдалому збігу обставин. Простіше кажучи, якщо вам пощастить.

ВАШІ НАВИЧКИ – ЦЕ ЗНАННЯ + ДИСЦИПЛІНА.

Багато хто провалює перший іспит. І саме болюче це те, що вони можуть не знати про свій провал поки не зіштовхнуться з другим іспитом. Справа в тому, що будучи дуже дисциплінованим, тренуючись з усією відданістю – знання можуть бути ілюзією. Новачкам трудно відрізнити ефективну техніку для реальних ситуацій небезпеки від “паркетної краси”. В світі багато організацій з самозахисту і кожна має свої правила (норми) як по техніці так і по присвоєнню різних ступенів. Таж крав мага дуже популярна, але вже давно не однакова в усіх організаціях.

Правда в тому що немає ніяких секретних технік, або якихось оригінальних і т.п. Усі техніки самозахисту можна поділити на дві групи:
1. перша група - КРАСИВІ – дії які можливо застосувати лише в “тепличних” умовах, коли ви знаєте наперед що буде робити ваш напарник, коли ваш напарник дозволяє вам робити те що ви запланували. Ілюзія – казатись спроможним захистити себе.
2. друга група – РЕАЛЬНІ – техніки які можливо застосувати в реальних ситуаціях. Техніки які застосовуються взаємопов'язано з тактикою дій проти противника який чинить опір. Техніки які враховують принципи реального самозахисту.
В цьому і є різниця і між організаціями і між арсеналом технік … ні назва організації, ні відношення організації до засновників, ні ступінь, дан інструктора, ні національність інструктора не дадуть вам відповідь до якої групи вони відносяться. Інструктор із самозахисту, який не здатен описати і пояснити реальність, щоб учні відчули остаточно, що собою становить ситуація насильства і що вона робить із людиною на емоційному і фізичному рівні, не зможе навчити реальному самозахисту, а лише дасть ілюзію безпеки.
Базову техніку самозахисту можливо показати за один семінар, навчити її основам за місяць. Головне це принципи, тактика дій і дуже скромний технічний арсенал іноді індивідуальний враховуючий особливості учня. Учень за пару, максимум трійку місяців занять отримує всю систему, далі залишається лише потіти та шліфувати.
Якщо вам пропонують лише технічні прийоми (без принципів і тактики) і кажуть що спочатку покажуть “це”, а через рік ось “це” – треба замислитись що ви вивчаєте. Прийомів-казок багато – вмійте фільтрувати техніку від ілюзії на основі принципів реального самозахисту та закономірності конфліктів. Не чекайте, що вам покажуть кілька фото, які чарівним чином навчать вас самозахисту, приготуйтеся зустріти сувору реальність насильства і навчитися практичним навичкам реального самозахисту!
Якщо ви бажаєте дійсно вміти захищати себе – відвідуйте тренування, ставте собі запитання “чи зможу я це застосувати в реальній ситуації під стресом?”. Техніка самозахисту повинна оцінюватися по єдиному критерію – працює під стресом чи ні. Другого критерія оцінки в самозахисті бути не може. Якщо інструктор вчить “казкам” - шукайте іншого інструктора і не витрачайте час на вивчення нереальних технік, які при застосуванні перетворять вас на безпорадну жертву.

Розплата за ілюзії в тренуваннях завжди одна – реальність до якої ви не готові!


Другий іспит – ПРОТИСТОЯННЯ ЗАГРОЗІ.

ПЕРЕДБАЧИТИ, ПО МОЖЛИВОСТІ УНИКАТИ, ЗА ПОТРЕБИ – ДІЯТИ.
Ефективний самозахист - це, перш за все, мистецтво уникнути ситуації насильства, і, якщо вона все ж таки неминуча, мистецтво приборкання миттєвого страху та шоку. Будь які фізичні прийоми марні, якщо жертва заціпеніла від страху.
Справжня сутичка – це готовність до болю і жорсткості. Це примушення суперника заплатити вищу ціну, ніж йому би хотілось. Це – змусити його боятися. У випадках, коли фізичний конфлікт неминучий, вам доведеться боротися за своє життя.

ПСИХОЛОГІЧНА СПРОМОЖНІСТЬ + ТАКТИКА ДІЙ + ПРОСТА ЕФЕКТИВНА ТЕХНІКА.
Головна відмінність в майстерності не в кількості технік, а в розумінні принципів і рівні виконання.


Третій іспит – ПОДОЛАННЯ НАСЛІДКІВ.

Коли ви здолали злочинця – залишилися живими – самооборона ще не закінчена. Вам можливо доведеться боротися з правосуддям, з психологічними і також фізичними наслідками. Навіть якщо вдалося уникнути бійки – наслідки можливі і їх треба подолати.


КОЖЕН ІСПИТ ОПАНУВАННЯ САМОЗАХИСТУ “НЕ ТАКИЙ ПРОСТИЙ”. АЛЕ НАВЧИТИСЬ ЗАХИЩАТИСЬ ДУЖЕ ВАЖЛИВО – ЯКЩО ВИ НЕ БАЖАЄТЕ БУТИ “ЇЖЕЮ”.