Про самозахист і пріоритети.


Слово від шеф-інструктора Асоціації Крав Мага Дмитра Волошина.


Я ВВАЖАЮ, ЩО САМОЗАХИСТ ПОЧИНАЄТЬСЯ З САМОГО СЕБЕ, ЗІ СВОГО МИСЛЕННЯ – ЗІ СПРИЙНЯТТЯ РЕАЛЬНОСТІ.

Найбільш поширені думки жертви:
«Це ніколи не станеться зі мною»
«Я живу в безпечному районі»
«Це трапляється тільки з людьми, які цього шукають або наражають себе на небезпеку»
«Це відбувається тільки у великих містах, я живу в передмісті»
«Чинити опір марно, все одно він сильніший, куля швидша, ніж взагалі страшний»

НАЙБІЛЬША СИЛА ЗЛОЧИНЦЯ – АПАТІЯ ЙОГО ЖЕРТВИ.

Заперечення – наступний крок.

Одного разу зіткнувшись із насильством, апатична людина не може повірити, що це відбувається з нею, і вважає за краще в такій ситуації відключитися, ніж діяти. Це робить її ідеальною жертвою.

Потім така жертва буде пограбована, побита, зґвалтована або вбита.

Останні слова/думки жертви перед тим, як її тіло буде знайдено:

«Я не можу повірити, що це відбувається зі мною»
«Якщо я прикинуся, що його там немає, він піде»
«Чому я? »

Заперечення виходить із апатії і викликає страх і адреналін, які ви відчуваєте в момент конфронтації, яка «не повинна була статися з вами».

«Сміливість – це не відсутність страху, а бажання вийти за його межі».

Як тільки ви прийняли той факт, що насильство існує і може трапитися з вами, ви будете набагато краще готові впоратися з неминучим страхом.

І це перший крок у самозахисті ...


НАСТУПНИЙ КРОК – НАВЧИТИСЯ НАВИЧКАМ ПРОТИДІЇ НАСИЛЬСТВУ.


Є два елементи самозахисту.

Перший – це управління загрозою. Основою цього є не фізичні навички. Управляти загрозою - це означає завжди бути уважним, мати хороший огляд. Якщо ви йдете вулицею з навушниками у вухах і при цьому ще відправляєте повідомлення по телефону – ви нічого не бачите і не помітите, якщо до вас наближатиметься небезпека. Будьте зібрані й уважні до того, що відбувається навколо вас. Не занурюйтесь повністю у свої думки або телефонну розмову. Вже саме перебування в такому стані дозволить вам уникнути безлічі неприємних несподіванок.

Другий: якщо немає можливості уникнути конфлікту, коли нікуди піти (втекти), коли ви не один – приймайте бій. У вуличній сутичці не можна надавати супернику можливості вибору: моменту, відстані, зброї, техніки. Дуже важливим у тренувальному процесі є розвиток ефективної техніки та психологічної готовності.

90% — ментальна підготовка. Це внутрішній настрій хижака, чіткий намір, асоціальна поведінка (бо будь-яке насильство по суті є асоціальним), упевненість у своїй перемозі, «планування гри».
10% — техніка. Це найпростіші жорсткі прийоми, які можна виконати в умовах стресу.


НЕ ТРЕНУЙТЕ "КАЗКИ" ... МИ ПРОТИ ІЛЮЗІЙ БЕЗПЕКИ.

Учні, які вперше приходять на заняття крав мага - дуже хороші милі люди. На початку їм складно працювати з формуванням образу так званого «поганого хлопця», який включається в критичній ситуації. Також їм важко відрізнити ефективну техніку від ілюзії безпеки. Дуже небезпечно практикувати на тренуваннях техніки, які будуть не ефективні в реальних умовах.

Як приклад два варіанти відпрацювання фізичного зіткнення:

1. Партнер, що грає роль супротивника, починає нападати, виконуючи заздалегідь! обумовлену атаку, завмирає дозволяючи вам застосувати свої прийом;

2. Партнер, що грає роль супротивника, починає нападати і не завмирає, а всією масою навалюється на вас з ударами, намагаючись збити з ніг і сковуючи ваші дії.



Який із варіантів відпрацювання техніки ближчий для реальності справжнього вуличного бою, а який є "ілюзією ефективності"?

У публікаціях по крав мага (самозахисту) обожнюють показувати, як нападник виконує удар, захоплення, задушливий прийом або загрожує зброєю, а потім спокійно завмирає, даючи можливість супернику негайно опанувати ситуацію. Він перебуває в якомусь трансі манекена, поки суперник застосовує проти нього один прийом за іншим. Хіба таке можливе в реальній ситуації?

Щоб перевірити ефективність будь-якого бойового прийому чи захоплення, достатньо поставити собі одне просте питання: чи зможу я інстинктивно застосувати його в реальному зіткненні з супротивником, який намагається не дати мені його застосувати і намагається перемогти мене, ведучи бій без правил? Опір і можлива реакція супротивника на ваші дії - це те, що відрізняє реальність від фантазії. Без опору будь-який абсурдний прийом може бути ефективним.

Там, де є вигадки, удавання та ілюзії, не може бути справжнього навчання реальному самозахисту.

Існує розрив між «навчанням самообороні на основі реальності» та реальністю. Мета інструктора полягає в тому, щоб мінімізувати цей розрив, він повинен ясно розуміти принципи реального самозахисту, як виникають і розвиваються ситуації насильницького характеру та супутні їм обставини - тоді він зможе викладати реальну методику для самозахисту, а не "ілюзії безпеки".

Є два типи хрінових інструкторів по самозахисту:

перший - ті, хто навчають різних казок самооборони та твердо вірять, що ці казки дійсно працюють;
другий - ті, хто навчають казок самооборони і знають, що насправді вони не спрацюють, але бізнес, залежність від бренду та власне его для них важливіші. 
Другий тип найгниліший.


Справжній інструктор несе відповідальність за те, чого вчить. Навіювання учням ілюзій безпеки - це не для нього.

Я вважаю, що головні якості справжнього інструктора – це професіоналізм, чесність та відповідальність перед собою та своїми учнями, а також володіння сміливістю змінитись.

Для справжнього інструктора у пріоритеті логічне, що відповідає реальності навчання.

Неважливо, який інструктор має пояс (дан), титул, головне - чи зможе він (або його учень) застосувати те, чому вчить інших, під стресом, коли його суперник не стоїть, як манекен, а діє з тиском і без упину? Якщо не зможе, йдіть від цього інструктора і не витрачати час на вивчення нереальних технік, які при застосуванні перетворять вас на безпорадну жертву.

Тренуйтеся там, де ніхто не продає вам казки і не дає вам ілюзію безпеки!

Незалежно від вашого віку і вашої фізичної форми в Асоціації Крав Мага навчать вас простим і практичним навичкам реальної самооборони.
Ми навчаємо новачків. Ми тренуємо бійців. Ми навчаємо цивільних, правоохоронців, військових і фахівців у сфері безпеки. І, звичайно, ми постійно навчаємося самі, щоб якісно навчати вас.

Пріоритет Асоціація Крав Мага проводити логічне, сучасне, відповідне реальності навчання без ілюзій. Щоб учні реально вміли, а не уявляли себе вмілими.

Дмитро Волошин